Eend in sinaasappelsaus, hasselback aardappel en wintergroenten. Een heerlijk gerechtje dat je perfect kan klaarmaken op een feest!
Ingrediënten voor 2 personen:
• 1 eendenborstfilet
• 2 grote aardappelen
• 2 wortels
• 8 spruiten
• 1 sinaasappel
• 100ml gevogeltefond
• 1 ui
• 1 kl kristalsuiker
• 3 el vloeibare honing
• 2 sinaasappels
• 2 el balsamico azijn
• 1 el sojasaus
• paar takjes tijm
• Peper en zout
Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een pot met licht gezouten water en kook hierin de 2 aardappelen voor ongeveer 7-8 minuten. Haal ze uit het water en dep ze droog. Snijd nu fijne inkepingen in de bovenzijde van de aardappel met een scherp mesje. Zet in een ovenschaal en besprenkel rijkelijk met arachideolie en kruid goed met peper en zout. Zet ongeveer 15 minuten in de oven en bestrijk de aardappel regelmatig opnieuw met wat olie (je kan dit met een penseeltje of met een lepel doen).
Snijd de wortel in schijfjes of in bootjes. Neem een kookpot met licht gezouten water en kook hierin de wortel en de spruitjes beetgaar. Neem een pan met wat boter en zet op hoog vuur. Snijd de spruitjes in 2 en bak ze even kort aan. Kruid goed met peper en zout. Haal ze uit de pan en voeg nog een beetje boter toe. Voeg de tijm toe. Bak nu de stukjes wortel in de boter en voeg nog 1 volle kl kristalsuiker toe. Laat lichtjes karamelliseren. Kruid met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180°C (of houd de oven aan bij de eerste stap). Neem nu de eendenborstfilet en maak wat inkepingen in het vetgedeelte van de eend. Kruid goed met peper en zout. Neem de pan en doe hier een flinke klont boter in. Zet op hoog vuur en wacht tot de boter goed heet is. Leg de eendenborstfilet erin met het vetgedeelte naar beneden in de boter. Laat een 3-tal minuten kleuren en draai dan om. Je mag op dit moment ook het vuur wat verlagen. Laat opnieuw een 3-tal minuten bakken. Leg de eendenborstfilet in een mooie schaal en zet nog in de oven gedurende ongeveer 7-8 minuten.
Haal uit de oven en laat nog eens 5 minuten rusten.
Snijd de ui in fijne stukjes. Giet ondertussen de overtollige boter uit de pan. Bak hierin de stukjes ui. Voeg de honing toe. Blus met 100ml gevogeltefond en voeg het sinaasappelsap toe van de 2 sinaasappels. Voeg daarna de sojasaus en de balsamico azijn toe. Laat een paar minuten inkoken en breng op smaak met peper en zout.
Smakelijk!