Aubergine in de oven met mozzarella en tomaat, met een salade van rucola, geroosterde tomaten, hazelnoot en pijnboompitten met avocado. Dit is een licht gerecht bomvol groenten en met heel veel smaak!
Ingrediënten voor 2 personen:
• 2 aubergines
• 2 tomaten
• 125g mozzarella
• 1 volle el hazelnoten
• 1 volle el pijnboompitten
• 8 kerstomaten
• 1 avocado
• 1/2 limoen
• 100g rucola
• olijfolie
• Peper en zout
• 2 volle el notenolie (bijvb walnotenolie)
• 1 el witte wijn azijn
• 1 kl vloeibare honing
• evt beetje tuinkers om af te werken
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de aubergines in twee en snijd de mozzarella en gewone tomaten in schijfjes. Maak sneetjes in de aubergine en steek hierin afwisselend een schijfje tomaat en een schijf mozzarella. Leg ze in een ovenschotel, kruid met peper en zout en bestrijk met een redelijke hoeveelheid olijfolie (zodat ze mooi bedekt zijn).
Zet 20 minuten in de oven en controleer of de aubergines mooi zacht zijn. Zet de oven nog even (5-tal minuten) op grillstand zodat de bovenzijde lekker krokant is.
Maak nu de salade: Doe de rucola in een kom. Snijd de kerstomaten in twee en zet een pan op het vuur met een klein beetje olijfolie. Bak de kerstomaten kort op hoog vuur zodat ze een beetje gegrild worden. Laat even afkoelen en voeg toe aan de rucola. Laat de pan nog even staan en rooster de pijnboompitten lichtjes. Hak de hazelnoten grof en voeg beide noten toe aan de salade. Meng nu de notenolie met de witte wijn azijn en de honing. Meng goed en giet over de salade. Kruid met peper en zout.
Plet de avocado in een kom met het sap van een halve limoen. Kruid met peper en zout.
Werk nu het gerecht af: leg de salade op het bord, leg hierop de aubergines. Werk af met wat geplette avocado en eventueel wat tuinkers.
Smakelijk!
Wijntip: Bij dit gerecht past een lekkere Bordeaux wijn: Entre-deux-mers van Domaine de Bourdieu Saint-Anne. Deze wijn heeft een aroma van citrusvruchten, exotische vruchten en witte bloemen en past perfect bij dit gerecht.