ONTBIJT

Ontbijt

door Lien 10 jan., 2022
Vanille pudding - framboos buns! Deze buns bevatten een rijkelijk laagje vanille pudding, bestrooid met stukjes speculoos en afgewerkt met frambozen. Dit is lekker als ontbijt, maar evengoed als dessert! Ingrediënten voor 12 buns (ovenschaal 22x33 cm): Voor het deeg: • 80g ongezouten boter • 200ml halfvolle melk • 1/2kl zout • 1 ei • 500 patisseriebloem • 80g kristalsuiker • 11g instant gist (1 zakje) Voor de pudding: • 400ml halfvolle melk • half zakje instant puddingpoeder (25g) • 30g kristalsuiker • 5-6 speculooskoeken • 15-16 frambozen • 1 eidooier Maak eerst het deeg. Dit heeft nog wat rijstijd nodig. Neem een kookpot en giet hierin de melk, samen met het zout en de boter. Laat zachtjes smelten en laat daarna wat afkoelen. Neem een mengkom en doe hierin de bloem, de suiker en de gist. Voeg het boter-melk mengsel toe terwijl je laat kneden in de keukenrobot (of kneed dit zelf als je geen keukenrobot hebt). Voeg tenslotte het ei toe en kneed verder. Kneed voor minstens 10 minuten zodat je een elastisch deeg bekomt. Leg nu een vochtige doek over de kom en laat ongeveer 1uur rijzen in huis op kamertemperatuur, of naast de verwarming. Maak nu de pudding: Breng de 400ml melk met de 30g kristalsuiker aan de kook. Neem een klein scheutje koude melk en los hier eerst de puddingpoeder in op. Zet de pot met de kokende melk van het vuur en voeg beetje per beetje het opgeloste puddingpoeder toe. Roer goed en zet even terug op het vuur tot het kookt. Zet dan meteen van het vuur en laat afkoelen, met een plastic folie aan de bovenzijde zodat er zich geen velletje vormt. Rol het deeg uit tot een rechthoek (dikte ong 0,5 cm). Bestrijk het deeg met de pudding. Verbrokkel de speculooskoeken over de pudding. Snijd de frambozen in twee en verdeel ze ook over het deeg. Rol het deeg nu in zijn geheel op tot een rol. Snijd nu voorzichtig in 12 gelijke stukken. Leg wat bakpapier in de ovenschaal en leg hierop de buns allemaal mooi naast elkaar. Laat nog een halfuurtje rijzen. Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk de buns nu met eidooier en zet in de oven gedurende ongeveer 30 minuten. Smakelijk!
door Lien 15 nov., 2021
Havermoutpap met mandarijn en framboos! Een heerlijk ontbijtje, dat lekker zoet is door de gelei van mandarijn en framboos en dat bovendien veel vezels bevat. Ingrediënten voor 2 glaasjes: • 2 mandarijnen • 100g frambozen • 1 el ahornsiroop • 50g havermout • 500ml haverdrink • 1 zakje vanillesuiker (8g) • enkele blaadjes munt Neem een kookpot en doe hierin de haverdrink, havermout en het zakje vanillesuiker. Zet op een laag vuurtje met het deksel op de pot. Laat zachtjes sudderen tot de havermout mooi zacht is en giet in 2 glaasjes. Neem 1 mandarijn en doe de billetjes in een kookpot. Voeg de frambozen en de ahornsiroop toe en zet op hoog vuur tot het mengsel wat gelei achtig wordt. Giet over de havermout en werk af met wat verse mandarijn en munt. Smakelijk!
door Lien 10 okt., 2021
Homemade crackers met roomkaas en vijgen! Dit is een heerlijk en gezond ontbijt. De crackers kunnen als ontbijt, maar ook als tussendoortje gegeten worden. Je kan ook kiezen welke toppings je wil. Ingrediënten voor een schaal van 40x30 cm: • 150g 7-granenvlokken • 40g sesamzaad • 150g speltbloem • 1kl vloeibare honing • 1/2 kl zout • 1 kl bakpoeder • 100g boter • 100 ml kokend water Voor de topping: • roomkaas • vijgen • rodevruchten confituur Verwarm de oven voor op 160°C. Neem een kookpot en laat hierin de boter smelten op zacht vuur. Voeg de 7-granenvlokken, het sesamzaad en honing toe. Roer goed en zet dan van het vuur. Voeg de speltbloem toe, samen met het zout en de bakpoeder. Voeg tenslotte 100ml kokend water toe en meng alles goed. Laat eventjes afkoelen. Leg wat bakpapier in de schaal en schep hierin het mengsel. Duw goed aan en zorg dat het mengsel zo dun mogelijk is. Leg er eventueel nog wat extra sesamzaad en vlokken op voor de afwerking. Zet in de oven gedurende ongeveer 35 minuten. Laat daarna afkoelen vooraleer je de crackers uit de schaal haalt. Je kan dit eten met wat roomkaas, stukjes vijgen en wat confituur als je wel van wat zoet houdt. Smakelijk!
door Lien 13 sep., 2021
Ontbijtcakejes met havermout, amandel en chocolade! Een vezelrijk cakeje als ontbijt? Probeer deze chocolade cakejes die gemaakt zijn van havermoutmeel en amandelmeel. Perfect voor een energierijke start van de dag! Ingrediënten voor 10-12 cakejes: • 150g havermeel (of havermout dat je in de cutter fijnmaalt) • 100g amandelmeel • 4 eieren • 300g volle yoghurt • 1 zakje bakpoeder • 2 volle el cacaopoeder • 150ml amandelmelk • 500g aardbeien Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een mengkom en doe hierin het havermeel, amandelmeel, bakpoeder en cacaopoeder. Voeg daarna de volle yoghurt toe. Voeg daarna de 4 eieren toe en meng goed. Giet tensotte de amandelmelk erbij en meng goed tot een homogeen mengsel. Stort het deeg uit in bakvormpjes naar keuze. Zet in de oven gedurende ongeveer 25-30 minuten. Laat de cakejes lichtjes afkoelen en werk af met wat aardbeien. Smakelijk!
door Lien 19 jul., 2021
Gekaramelliseerde druiven met yoghurt, havermout, noten en lijnzaad. Zin in een zoet ontbijtje? Dan is dit iets voor jou! De druiven met een beetje azijn maken dit ontbijtje zoet en zuur tegelijk. • 1 potje volle yoghurt • 10 druiven • 2 el rodewijnazijn • 1 el acaciahoning (vloeibare honing) • 1 el havermout • 1 klein handje amandelen • 1 volle kl lijnzaad Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de druiven, samen met de azijn en de honing, in een ovenvaste schaal. Meng goed en zet in de oven gedurende ongeveer 15 minuten. Laat een beetje afkoelen. Giet de yoghurt in een kom of op een bordje. Leg de druiven erop en werk af met gehakte amandelen, havermout en het lijnzaad. Smakelijk!
door Lien 06 jul., 2021
Wentelteefjes met kersen! Dit is een heerlijk zoet ontbijtje, waarbij ik gebruik maak van meergranenbrood in plaats van wit brood. De kersen maken het ontbijt fris en zoet. Ingrediënten voor 1 gevuld ontbijt: • 3 sneden meergranenbrood • 1 ei • 2 volle el melk • 1 kl lichtbruine suiker • 10 kersen • 1 kl rodevruchten confituur • blaadjes munt Neem een kookput en doe hierin de kersen samen met de confituur. Zet op laag vuurtje tot je een stroperig sausje krijgt met stukjes kers. Neem een kommetje en roer hierin het ei en de melk goed door elkaar. Neem een pan en doe hierin een beetje boter. Wentel de sneden brood door het ei-melk mengsel en bak mooi bruin in de pan. Leg de wentelteefjes op het bord en giet hierover de kersensaus. Werk eventueel af met enkele verse kersen en blaadjes munt. Smakelijk!
door Lien 21 jun., 2021
Baked oats met yoghurt, framboos en speculoos. De yoghurt maakt dit ontbijt extra smeuïg en framboos en speculoos zijn een hemelse combinatie! Ingrediënten voor 1 persoon: • 25g havermout • 250ml halfvolle melk (of een notendrank kan ook) • 8 frambozen • 1 el speculoospasta • 1 el water • 1 zakje vanillesuiker (8g) • 75g volle yoghurt (ong half potje) Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een vuurvaste kom en giet hierin de havermout, de melk en het vanillesuiker. Snijd de frambozen in 2 en voeg toe aan het mengsel. Verdeel de yoghurt op de bovenzijde van het mengsel. Neem een kopje en doe hierin de speculoospasta en het water. Meng voorzichtig tot alles mooi geroerd is. Verdeel willekeurig over de havermout. Zet in de oven gedurende ongeveer 10 minuten. Werk af met enkele verse frambozen. Smakelijk!
door Lien 07 jun., 2021
Graanreeptaart met aardbeien! Dit gerecht is een lekker ontbijtje, maar kan zeker ook als snack gegeten worden. De verse aardbeien zorgen voor een extra zomers gevoel. Ingrediënten voor 1 mooie taart (ong 4 personen): • 100g havermout • 20g sesamzaadjes • 40g zonnebloempitten • 20g amandelen • 1 el amandelpoeder • 1 el bloem • 25g honing • 30g esdoornsiroop (of andere siroop) • een bakje aardbeien • enkele granaatappelpitjes en enkele blaadjes munt voor de afwerking Verwarm de oven voor op 175°C. Neem een mengkom en giet hierin het havermout, de sesamzaadjes, de zonnebloempitten, de amandelen, het amandelpoeder en de bloem. Meng goed. Voeg daarna de honing en de siroop toe. Meng opnieuw goed. Neem een bakvorm en leg hierin wat bakpapier. Verdeel het mengsel over de bakvorm tot een dikte van ongeveer 1cm. Snijd enkele aardbeien in schijfjes en leg ze op het mengsel. Zet in de oven gedurende ongeveer 20 minuten. Laat afkoelen en snijd daarna in stukken. Serveer met de rest van de verse aardbeien, granaatappelpitten en wat blaadjes munt. Smakelijk!
door Lien 31 mei, 2021
Coconut baked oats! Dit is een heel eenvoudig en lekker ontbijt, dat je aan de smaak van bounty doet denken. Ingrediënten voor 2 personen: • 75g havermout • 50g kokosrasp • 300ml kokosmelk (heldere vloeibare gedeelte) • 1 el kokosbloesemsuiker (of andere suiker) • 2 blokjes fondant chocolade Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een mengkom en giet hierin de havermout, de kokosrasp en de kokosbloesemsuiker. Voeg daarna de kokosmelk toe en meng goed. Verdeel over 2 ovenschaaltjes en leg een blokje fondant chocolade in het midden van elk ovenschaaltje. Zet in de oven gedurende ongeveer 15-20 minuten op 180°C. Dit ontbijtje is het lekkerst wanneer het warm wordt opgegeten. Smakelijk!
Show More
Share by: