COMFORTFOOD

Comfortfood

door Lien 21 feb., 2024
Parelcouscous met prei, zalm in een dille-citroensaus. Dit is een smaakvol gerecht, waarbij de lekkere zalm gecombineerd wordt met dille, citroen en een beetje zachte geitenkaas. Ingrediënten voor 2 personen: • 150g parelcouscous • 2 stalen prei • 2 moten zalm • 2 el zachte geitenkaas • 300ml groentebouillon • 100ml room (plantaardig mag ook) • 1 citroen • 1 plantje dille • 1 kom zout • peper en zout • olijfolie Snijd de zalm in stukken en wentel in de kom zout en kruid met wat dille rond de zalm. Leg daarna op een schaal en laat even inwerken. Neem nu een pot en doe hierin de groentebouillon en de parelcouscous. Laat koken tot bijna gaar en giet af. Was en snijd de prei. Neem en pan en doe hierin wat olijfolie. Bak de prei en kruid met peper. Wacht nog even met zout aangezien de rest van de ingrediënten wel al wat zout bevatten. Snijd 1 el dille fijn en voeg toe. Voeg ook de room en de geitenkaas toe en laat sudderen. Voeg dan de parelcouscous toe en roer alle ingrediënten goed. Zet het vuur af en laat even staan. Proef en kruid als er nog zout nodig is. Grill de zalm kort en krachtig of neem een pan met wat olie en bak de zalm kort aan. Neem nu een bord, schep hierop wat parelcouscous en werk af met zalm en wat verse dille. Smakelijk!
door Lien 04 feb., 2024
Spaghetti met gehaktballen in een pompoen-tomatensausje, feta en Basilicum! Een winterse pasta met een smaakvolle gevulde saus! Ingrediënten voor 4 personen: • 1 butternut pompoen • 250g tomatenpassata • 2 volle el cottage cheese • 250ml melk • 1 tl kurkuma • 400 g spaghetti • 750g gemengd gehakt • 1 groot ei • 30g panko • 10 0g feta voo r afwerking • peper en zout • Olie Verwarm eerst de oven voor op 180°C. Snijd de butternut pompoen in grove stukken en leg in een ovenschaal. Wrijf de stukken in met olie en kruid met peper, zout en kurkuma. Zet in de oven gedurende 20-25 minuten. Maak nu de gehaktballen. Neem een mengkom en doe hierin het gehakt, het ei en de panko. Kruid met wat peper en evt zout (afh van hoeveel het gehakt al gekruid is). Meng alles goed door elkaar en maak balletjes. Neem een pan en doe een beetje vetstof in de pan (niet teveel). Bak de balletjes eerst aan de zijden mooi bruin en zet de pan dan op een laag vuurtje. Doe de gare pompoen in een maatbeker of hoge kom en voeg hieraan de tomatenpassata, de cottage en wat melk toe. Voeg nog niet alle melk toe, zodat de saus niet meteen te lopend is. Mix tot een saus, en voeg nog wat melk toe als de saus te dik is. Kruid met peper en zout en voeg de saus bij de balletjes toe. Laat wat sudderen op het vuur. Neem een pot met licht gezouten water en zet op het vuur. Gaar hierin de spaghetti en giet af. Neem een bord en leg hierop wat spaghetti, de pompoen-tomatensaus met gehaktballen en werk af met stukjes feta en enkele blaadjes Basilicum. Smakelijk!
door Lien 08 nov., 2023
Gehaktballetjes in pindasaus en gebakken rijst met sugarsnaps, paksoi in sojasaus! Dit zijn gehaktballetjes met een twist. Dit rijst gerecht bevat veel verschillende smaken. Ingrediënten voor 2 personen: • 400g gemengd gehakt • 2 eieren • 1 rode ui • 2-3 grote el pindakaas • 1/2 limoen • 4 el sojasaus • 150ml groentebouillon • 100g sugarsnaps • 100g sojascheuten • 2 paksoi bladeren • 1 lente-ui • 1/2 grote rode chilipeper Kook de rijst gaar in half licht gezouten water en half groentebouillon. Voeg ook even de sugarsnaps toe zodat ze al licht geblancheerd zijn. Giet af. Maak de gehaktballetjes: neem een mengkom en doe hierin het gemengd gehakt, 1/2 gesnipperde rode ui en peper en zout. Neem een pan en doe hierin wat boter. Bak de gehaktballetjes goudbruin en blus daarna met 150ml groentebouillon. Voeg 2-3 grote el pindakaas toe en roer. Breng op smaak met limoensap van een halve limoen en sojasaus (ong 2el). Kruid af met peper en zout. Snijd de paksoi en de sugarsnaps in stukken. Snijd de lente-ui en snijd de chilipeper heel fijn. Neem een wokpan en doe hierin wat olie. Bak eerst de 1/2 rode ui, rode chilipeper en lente ui. Voeg daarna de paksoi en de sugarsnaps toe. Laat even stoven. Voeg daarna de sojascheuten toe. Voeg de rijst toe en laat alles even bakken. Maak wat plaats in de wokpan en giet hierin de 2 geroerde eitjes. Meng door elkaar van zodra de eitjes gaar zijn. Voeg wat sojasaus toe (2 el of iets meer) op smaak en kruid met peper en zout. Leg de gebakken rijst op een bord en schik hierop de gehaktballen met pindasaus. Werk af met lente-ui. Smakelijk!
door Lien 18 mei, 2023
Linguine met rode pesto, halfzongedroogde tomaat, Parmezaanse kaas, rucola en scampi! Dit is een gerechtje boordevol smaak, dat niet teveel werk vraagt! Ingrediënten voor 2 personen: • 200 g linguine pasta • 10-12 scampi • 100g rucola • 75 g halfzongedroogde tomaten • 4 volle el rode pesto • 150ml room (dierlijke of plantaardige room) • 2 volle el Parmezaanse kaas • Enkele blaadjes Basilicum voor de afwerking • 1 el arachideolie • Peper en zout Breng een pot met kokend water aan de kook, met een goeie snuf zout. Kook hierin de linguine tot beetgaar. Neem een pan en giet hierin de arachide olie. Zet op hoog vuur en bak de scampi's. Wanneer beide zijden gekleurd zijn (maar nog niet helemaal gaar), voeg je de rode pesto toe samen met de room. Kruid met peper en zout en roer goed. Voeg 1 el Parmezaanse kaas toe en roer opnieuw. Voeg dan de halfzongedroogde tomaten toe. Voeg de gekookte linguine toe en meng goed. Voeg de helft van de rucola toe en laat wat opwarmen. Kruid met peper en zout indien nodig.  Schep de linguine op de borden en werk af met de rest van de rucola, blaadjes Basilicum en Parmezaanse kaas. Smakelijk!
door Lien 28 aug., 2022
Aubergine in de oven met mozzarella en tomaat, met een salade van rucola, geroosterde tomaten, hazelnoot en pijnboompitten met avocado. Dit is een licht gerecht bomvol groenten en met heel veel smaak! Ingrediënten voor 2 personen: • 2 aubergines • 2 tomaten • 125g mozzarella • 1 volle el hazelnoten • 1 volle el pijnboompitten • 8 kerstomaten • 1 avocado • 1/2 limoen • 100g rucola • olijfolie • Peper en zout • 2 volle el notenolie (bijvb walnotenolie) • 1 el witte wijn azijn • 1 kl vloeibare honing • evt beetje tuinkers om af te werken Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aubergines in twee en snijd de mozzarella en gewone tomaten in schijfjes. Maak sneetjes in de aubergine en steek hierin afwisselend een schijfje tomaat en een schijf mozzarella. Leg ze in een ovenschotel, kruid met peper en zout en bestrijk met een redelijke hoeveelheid olijfolie (zodat ze mooi bedekt zijn). Zet 20 minuten in de oven en controleer of de aubergines mooi zacht zijn. Zet de oven nog even (5-tal minuten) op grillstand zodat de bovenzijde lekker krokant is. Maak nu de salade: Doe de rucola in een kom. Snijd de kerstomaten in twee en zet een pan op het vuur met een klein beetje olijfolie. Bak de kerstomaten kort op hoog vuur zodat ze een beetje gegrild worden. Laat even afkoelen en voeg toe aan de rucola. Laat de pan nog even staan en rooster de pijnboompitten lichtjes. Hak de hazelnoten grof en voeg beide noten toe aan de salade. Meng nu de notenolie met de witte wijn azijn en de honing. Meng goed en giet over de salade. Kruid met peper en zout. Plet de avocado in een kom met het sap van een halve limoen. Kruid met peper en zout. Werk nu het gerecht af: leg de salade op het bord, leg hierop de aubergines. Werk af met wat geplette avocado en eventueel wat tuinkers. Smakelijk! Wijntip: Bij dit gerecht past een lekkere Bordeaux wijn: Entre-deux-mers van Domaine de Bourdieu Saint-Anne. Deze wijn heeft een aroma van citrusvruchten, exotische vruchten en witte bloemen en past perfect bij dit gerecht.
door Lien 03 jul., 2022
Couscous met paprika, rozijnen, pistachenoten, granaatappelpitten en avocado met krokante visballetjes! Dit is een zonnig en gezond gerechtje, ideaal als het mooi weer is! Dit is een licht gerecht met veel groenten en vis. Ik maak gebruik van 3 kleuren paprika's, maar je kan dit ook perfect met 1 soort paprika doen. Ingrediënten voor 2 personen: • 150g couscous • 2 el rozijnen • 2 el pistachenoten • 1/2 rode paprika • 1/2 gele paprika • 1/2 groene paprika • 1 kl chilipoeder • 1,7 dl kippenbouillon (voor 1 kop couscous heb je 2 kopjes vocht nodig) • 2 el granaatappelpitten • Peper en zout • 1 avocado • 1 el platte peterselie Voor de visballetjes: • 200g kabeljauw • 1 eidooier • 1/2 tl chilipoeder • 1/2 tl currypoeder • 2 volle el panko (of paneermeel als je dit niet in huis hebt) • Peper en zout Maak eerst de visballetjes: Neem een mixer met een beker en doe de vis, de chilipoeder, de currypoeder, de eidooier, de helft van de panko en het peper en zout in de beker. Mix grof. Er mogen nog stukjes in zitten, maar zorg toch dat je er balletjes van kan maken. Giet de rest van de panko in een schaaltje. Maak nu balletjes van het vismengsel en rol ze nog eens door de resterende panko. Laat nu even staan en begin met de couscous. Giet de couscous in een kom met deksel en breng de kippenbouillon tot een kookpunt. Snijd de paprika in blokjes en voeg toe bij de couscous. Kruid met peper en zout en voeg de chilipoeder toe. Voor 1 kop couscous heb je 2 kopjes kippenbouillon nodig. Giet de kippenbouillon bij het mengsel en zet het deksel erop. Laat nu trekken tot de couscous het vocht heeft opgenomen. Eens de couscous klaar is, mag je de rozijnen, de pistachenoten en de granaatappelpitten toevoegen. Neem een pan en doe hierin een beetje boter en olie. Bak de visballetjes krokant. Bak ze niet te lang, zodat ze nog wat smeuïg zijn vanbinnen en krokant vanbuiten. Snijd de avocado in schijfjes en de versnipper de platte peterselie. Schep de couscous in een grote schaal, leg er de visballetjes en avocado op en werk af met de platte peterselie. Smakelijk!
door Lien 05 jan., 2022
Spaghettipompoen met camembert, walnoten en tijm. Dit is een echt herfst gerecht voor koudere dagen. Dit is een heel simpel gerechtje. De camembert kan ook vervangen worden door lichtere kaas als je deze iets te zwaar vindt. Ingrediënten voor 1 spaghettipompoen (2-3 personen): • 1 spaghettipompoen • 1 schijf camembert • 1 el tijm • 1 volle hand walnoten • Peper en zout • Olijfolie Snijd de spaghettipompoen in 2 helften. Kruid de binnenkant met olijfolie en peper en zout. Leg de platte open kant naar beneden op bakpapier. Zet in de oven op 180°C gedurende ongeveer 45 minuten. Daarna kan je het vruchtvlees van de pompoen voorzichtig losmaken en krijg je sliertjes. Haal uit de oven en snijd de camembert voorzichtig in twee. Leg beide camemberts in het midden van de halve spaghettipompoen en kruid met tijm. Zet opnieuw in de oven gedurende ongeveer 5-10 minuten. Werk af met de grofgehakte walnoten. Smakelijk! 
door Lien 28 dec., 2021
Eend in sinaasappelsaus, hasselback aardappel en wintergroenten. Een heerlijk gerechtje dat je perfect kan klaarmaken op een feest! Ingrediënten voor 2 personen: • 1 eendenborstfilet • 2 grote aardappelen • 2 wortels • 8 spruiten • 1 sinaasappel • 100ml gevogeltefond • 1 ui • 1 kl kristalsuiker • 3 el vloeibare honing • 2 sinaasappels • 2 el balsamico azijn • 1 el sojasaus • paar takjes tijm • Peper en zout Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een pot met licht gezouten water en kook hierin de 2 aardappelen voor ongeveer 7-8 minuten. Haal ze uit het water en dep ze droog. Snijd nu fijne inkepingen in de bovenzijde van de aardappel met een scherp mesje. Zet in een ovenschaal en besprenkel rijkelijk met arachideolie en kruid goed met peper en zout. Zet ongeveer 15 minuten in de oven en bestrijk de aardappel regelmatig opnieuw met wat olie (je kan dit met een penseeltje of met een lepel doen).  Snijd de wortel in schijfjes of in bootjes. Neem een kookpot met licht gezouten water en kook hierin de wortel en de spruitjes beetgaar. Neem een pan met wat boter en zet op hoog vuur. Snijd de spruitjes in 2 en bak ze even kort aan. Kruid goed met peper en zout. Haal ze uit de pan en voeg nog een beetje boter toe. Voeg de tijm toe. Bak nu de stukjes wortel in de boter en voeg nog 1 volle kl kristalsuiker toe. Laat lichtjes karamelliseren. Kruid met peper en zout. Verwarm de oven voor op 180°C (of houd de oven aan bij de eerste stap). Neem nu de eendenborstfilet en maak wat inkepingen in het vetgedeelte van de eend. Kruid goed met peper en zout. Neem de pan en doe hier een flinke klont boter in. Zet op hoog vuur en wacht tot de boter goed heet is. Leg de eendenborstfilet erin met het vetgedeelte naar beneden in de boter. Laat een 3-tal minuten kleuren en draai dan om. Je mag op dit moment ook het vuur wat verlagen. Laat opnieuw een 3-tal minuten bakken. Leg de eendenborstfilet in een mooie schaal en zet nog in de oven gedurende ongeveer 7-8 minuten. Haal uit de oven en laat nog eens 5 minuten rusten. Snijd de ui in fijne stukjes. Giet ondertussen de overtollige boter uit de pan. Bak hierin de stukjes ui. Voeg de honing toe. Blus met 100ml gevogeltefond en voeg het sinaasappelsap toe van de 2 sinaasappels. Voeg daarna de sojasaus en de balsamico azijn toe. Laat een paar minuten inkoken en breng op smaak met peper en zout. Smakelijk!
door Lien 23 dec., 2021
Scampi in panko korst met avocado en een salade van mango en rode peper. Dit voorgerechtje bevat zoveel smaak, en is een frisse start voor elke feestmenu! Ingrediënten voor 2 personen: • 6 scampi • 50g panko • 1 ei • 30g bloem • 1 avocado • 1/2 limoen • 1 tl paprikapoeder • 1/2 mango • 1 kleine rode peper • 1 tomaat • 50g garnalen • 1 lente-ui • 1 el frambozenazijn • Peper en zout Snijd de mango in julienne. Snijd de rode peper in kleine stukjes. Snijd de lente ui in ringen. Neem een kom en meng hierin de ingrediënten. Kruid met peper en zout en de frambozenazijn. Paneer de scampi. Doe de bloem, het losgeklopt ei en de panko in 3 kommetjes. Zorg dat de scampi geen schelp of darmkanaal meer heeft. Wentel eerst in de bloem, daarna in het losgeklopt ei en bedek daarna volledig met panko. Zet opzij. Maak nu de quacamole: Doe de avocado, het limoensap, de paprikapoeder en wat peper en zout in een cutter of blender. Meng goed tot een fijne homogeen mengsel. Snijd de tomaat in blokjes en meng erdoor. Neem nu een pan en doe hierin een redelijke hoeveelheid arachide olie. Zet op middelhoog vuur en bak de scampi goudbruin. Werk nu de borden af: leg wat mango in het midden en de guacamole errond. Werk af met de scampi in panko korst en wat kleine garnalen. Smakelijk!
Show More
Share by: