HEALTHY

Healthy

door Lien 28 aug., 2022
Aubergine in de oven met mozzarella en tomaat, met een salade van rucola, geroosterde tomaten, hazelnoot en pijnboompitten met avocado. Dit is een licht gerecht bomvol groenten en met heel veel smaak! Ingrediënten voor 2 personen: • 2 aubergines • 2 tomaten • 125g mozzarella • 1 volle el hazelnoten • 1 volle el pijnboompitten • 8 kerstomaten • 1 avocado • 1/2 limoen • 100g rucola • olijfolie • Peper en zout • 2 volle el notenolie (bijvb walnotenolie) • 1 el witte wijn azijn • 1 kl vloeibare honing • evt beetje tuinkers om af te werken Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aubergines in twee en snijd de mozzarella en gewone tomaten in schijfjes. Maak sneetjes in de aubergine en steek hierin afwisselend een schijfje tomaat en een schijf mozzarella. Leg ze in een ovenschotel, kruid met peper en zout en bestrijk met een redelijke hoeveelheid olijfolie (zodat ze mooi bedekt zijn). Zet 20 minuten in de oven en controleer of de aubergines mooi zacht zijn. Zet de oven nog even (5-tal minuten) op grillstand zodat de bovenzijde lekker krokant is. Maak nu de salade: Doe de rucola in een kom. Snijd de kerstomaten in twee en zet een pan op het vuur met een klein beetje olijfolie. Bak de kerstomaten kort op hoog vuur zodat ze een beetje gegrild worden. Laat even afkoelen en voeg toe aan de rucola. Laat de pan nog even staan en rooster de pijnboompitten lichtjes. Hak de hazelnoten grof en voeg beide noten toe aan de salade. Meng nu de notenolie met de witte wijn azijn en de honing. Meng goed en giet over de salade. Kruid met peper en zout. Plet de avocado in een kom met het sap van een halve limoen. Kruid met peper en zout. Werk nu het gerecht af: leg de salade op het bord, leg hierop de aubergines. Werk af met wat geplette avocado en eventueel wat tuinkers. Smakelijk! Wijntip: Bij dit gerecht past een lekkere Bordeaux wijn: Entre-deux-mers van Domaine de Bourdieu Saint-Anne. Deze wijn heeft een aroma van citrusvruchten, exotische vruchten en witte bloemen en past perfect bij dit gerecht.
door Lien 28 nov., 2021
Spaghetti met kikkererwten, sugarsnaps, wortel en mozzarella. Dit is een licht en heerlijk vegetarisch pasta gerecht, dat ook perfect vegan kan gemaakt worden als je de mozzarella weglaat. Ingrediënten voor 2 personen: • 160g spaghetti • 100g sugarsnaps • 150g kikkererwten (uit blik, uitgelekt) • 1 grote wortel • 500g tomatenpassata • 150g mozzarella • 1 el paprikapoeder • 1 el Provençaalse kruiden • 1 teentje look • 1 grote ui • 10 blaadjes Basilicum • 1 el rozemarijn • Peper en zout Neem een kookpot met licht gezouten water. Kook hierin de spaghetti beetgaar. Snijd de wortel in kleine blokjes en versnipper de ui en look. Snijd de mozzarella in blokjes. Neem een kookpot en stoof hierin de ui en look met een beetje arachide olie. Voeg daarna de wortel toe. Laat enkele minuten stoven. Voeg daarna de sugarsnaps toe. Laat opnieuw wat stoven. Kruid met de paprikapoeder, Provençaalse kruiden, rozemarijn en peper en zout. Blus met de tomatenpassata en laat wat pruttelen op het vuur. Voeg tenslotte de kikkererwten toe. Kruid met nog wat peper en zout indien nodig. Voeg de beetgare pasta toe aan de saus, zodat de spaghetti ook wat saus opneemt. Werk af met de blaadjes Basilicum. Schep op de borden en leg hierop de blokjes mozzarella. Smakelijk!
door Lien 18 nov., 2021
Rijst met bonen en paprika, maïs en warme mozzarella. Dit is een gerecht boordevol groenten. De warme mozzarella geeft er een extra smeuïge toets aan. Ingrediënten voor 2 personen: • 150g basmati rijst • 100g zwarte bonen • 1/2 rode paprika • 1/2 gele pa prika • 1/2 groene paprika • 2 kleine ui en • 125g mozzarella • 1 kl chilipoeder • 1 kl komijn • 1 kl paprikapoeder • P e per en zout • 2 wr aps Maak eerst de wrap mandjes: verwarm de oven voor op 180°C. Neem een ronde bakvorm en leg de wrap hierin zodat je een mandje krijgt. Zet in de oven gedurende ongeveer 15 minuten (tot de wrap krokant is). Laat daarna afkoelen. Snijd de halve paprika's in reepjes. Snijd de uien in fijne stukjes en houd ze apart. Neem een kookpot met licht gezouten water. Breng aan de kook en kook hierin de rijst. Laat even afkoelen. Neem dan een wokpan of kookpot en doe hierin wat arachide olie. Zet op hoog vuur en giet hierin de zwarte bonen. Laat ze lichtjes poffen tot ze iets krokanter zijn en schep ze er dan uit. Zet nu op iets lager vuur. Laat 1 ui hierin stoven. Voeg daarna de rijst toe. Kruid met de chilipoeder, de komijn en peper en zout. Voeg daarna de zwarte bonen toe. Neem een kookpot en doe hierin wat arachide olie. Voeg hier de tweede ui aan toe. Laat stoven. Voeg daarna de reepjes paprika toe. Voeg tenslotte de maïs toe. Kruid met het paprikapoeder en peper en zout. Schep de rijst in een mandje. Schep hierop het paprikamengsel en werk af met stukjes mozzarella zodat ze lichtjes kunnen smelten. Smakelijk!
door Lien 11 nov., 2021
Zuurdesemtoast met smeerkaas, gegrilde kip, avocado, tomaat, zure courgetterolletjes en preischeuten. Dit is een lekkere en gezonde lunch vol smaak! Je hebt bovendien ook meteen heel wat verschillende groenten binnen. Ingrediënten voor 2 toasts: • 2 sneden zuurdesembrood • 4 driehoekjes smeerkaas ( La Vache Qui Rit ) • 6 kerstomaten • 1/2 avocado • 1 kipfilet • 1/4 courgette • enkele preischeut en • Peper en zout • 2 el olijfolie • 1 kl kippenkruiden • 1 el azijn • 1 kl kristalsuiker Toast de 2 sneden zuurdesembrood met een beetje olijfolie en peper en zout in de oven tot ze mooi krokant zijn. Snijd de avocado in blokjes of schijven en snijd de kerstomaten in twee. Snijd de 1/4 courgette in fijne schijfjes en leg in een kom. Giet hierover de azijn en de kristalsuiker en verdeel mooi over de schijfjes. Laat even intrekken (min 15 minuten). Snijd de kipfilet in lapjes. Besprenkel met olijfolie en kruid met de kippenkruiden en peper en zout. Gril de kip (of bak in de pan). Plet de smeerkaas in een kom. Kruid met peper en zout en besmeer de toast met de gekruide smeerkaas. Leg er de stukjes kip op. Verdeel de avocado en kerstomaten. rol de courgetteschijfjes op en beleg er de toast mee. Werk af met wat preischeuten. Smakelijk!
door Lien 01 nov., 2021
Burrata dip met avocado-rode paprika spread, kerstomaten en basilicum. Dit is een dip met veel verschillende smaken die perfect bij elkaar passen! Wat brood of toastjes dippen in deze burrata en het aperitief is al zeker geslaagd! Ingrediënten voor 1 burrata dip (ong 4-6 personen): • 1 bol burrata • 1/2 rode paprika • 1/2 avocado • 1/2 limoen • 1 el tomatenpuree • 6 kerstomaten • 4 el olijfolie • 10 blaadjes Basilicum • Peper en zout Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de kerstomaten in 2 en neem een kleine ovenschaal. Leg hierin de kerstomaat, samen met 2 el olijfolie en wat peper en zout. Zet in de oven gedurende ongeveer 10-15 minuten. Haal daarna uit de oven en laat even afkoelen. Snijd de rode paprika en avocado in stukken. Neem een blender en doe hierin de rode paprika, avocado, tomatenpuree, 2 el olijfolie, het sap van 1/2 limoen en peper en zout. Voeg nog enkele blaadjes Basilicum toe en blend goed. Leg de burrata in een diep bord. Snijd die aan de bovenzijde wat open en schep hierop de avocado-paprika spread. Werk af met de kerstomaatjes en nog wat extra Basilicum blaadjes. Leg wat brood of toastjes naast de dip. Smakelijk!
door Lien 19 okt., 2021
Salade met pompoen, rode biet, linzen, feta en pijnboompitten. Dit is een simpele en lichte salade. De combinatie van pompoen met feta en rode biet vind ik zo lekker! Ingrediënten voor 4 personen: • 1 kleine pompoen • 4 kleine rode bietjes (voorgekookt) • 2 el pijnboompitten • 200g groene linzen • 200g feta kaas • 2 el olijfolie • 1 el tijm • 1 limoen • Peper en zout • platte peterselie voor de afwerking Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de pompoen in dikke repen. Neem een ovenschaal en leg hierin de stukken pompoen. Voeg de olijfolie toe en de tijm. Kruid met peper en zout en zet in de oven gedurende ongeveer 20 minuten. Neem een kookpot met licht gezouten water en breng aan de kook. Kook de linzen hierin ongeveer 25 minuten (tot ze gaar zijn). Neem een pan en rooster hierin de pijnboompitten tot ze lichtjes bruin zijn. Snijd de rode biet in schijfjes en leg ze op de borden. Verdeel de pompoen en de linzen over de borden, Verbrokkel de feta. Werk af met de geroosterde pijnboompitten en de peterselie. Vang de olijfolie uit de ovenschaal op in een kommetje. Voeg hierbij 2 el limoensap en kruid met peper en zout. Dit kan je gebruiken als vinaigrette voor de salade. Smakelijk!
door Lien 02 okt., 2021
Ciabatta toastjes met haring, appel en sugarsnaps in een yoghurtsaus. Dit hapje is lekker fris en presenteert ook heel mooi met de bieslook. Ingrediënten voor 10-12 toastjes: • 1 ciabatta brood • 1 el plantaardige olie • 125g volle yoghurt • 1 rolmops op azijn (haring) • 1/2 groene appel • 1 el versnipperde bieslook • Peper en zout Verwarm de oven voor op 180*C. Snijd het ciabatta brood in schijven en leg ze op een bakplaat. Besprenkel met de olie en zet in de oven gedurende ongeveer 15 minuten (tot ze beginnen te kleuren en krokant zijn). Neem een pot met licht gezouten water en kook hierin de sugarsnaps gaar. Snijd de sugarsnaps in twee. Snijd de appel en de haring in stukken. Neem een mengkom en doe hierin de yoghurt, de groene appel, de haring, de sugarsnaps en de versnipperde bieslook. Kruid met peper en zout. Beleg de ciabatta toastjes met de lekkere salade. Werk af met nog enkele stukjes bieslook. Smakelijk!
door Lien 16 aug., 2021
Brunch salade met avocado, tomaat, feta, mozzarella, aardbei en framboos. Dit is een zomerse en frisse salade, dat perfect tijdens de lunch kan gegeten worden, op een zonnige dag! Ingrediënten voor 2 personen: • 1 avocado • 2 tomaten • 75g feta • 100g mozzarella • 2 el pijnboompitten • 8 frambozen • 4 aardbeien • 1 el granaatappelpitten • 1 lente ui • enkele blaadjes Basilicum • Peper en zout • 4 el olijfolie • 2 el Xeres azijn • 1 el vloeibare honing (acacia) Maak eerst de vinaigrette: meng de olijfolie met de Xeres azijn en de honing. Kruid met peper en zout. Neem een pan en rooster de pijnboompitten goudbruin (zonder vetstof). Snijd de avocado en tomaten in schijven. Snijd de mozzarella in stukken. Verbrokkel de feta. Snijd de aardbeien in 2. Snijd de lente ui in ringen. Leg de avocado samen met de tomaat op een bord. Leg er de verbrokkelde feta over, samen met de stukken mozzarella. Dresseer de frambozen en halve aardbeien op het bord en bestrooi met de geroosterde pijnboompitten. Werk af met de lente ui, granaatappelpitten en enkele blaadjes Basilicum. Werk af met de vinaigrette en kruid met wat extra peper en zout. Smakelijk!
door Lien 10 aug., 2021
Zoete aardappeltoastjes met avocado, oude kaas, halfzongedroogde tomaat en bieslook. Dit is een hapje boordevol groenten dat er ook nog eens kleurrijk uitziet. Ingrediënten voor 4-6 toastjes: • 1 zoete aardappel • 1 avocado • 1/2 limoen • snufje paprikapoeder • 6 halfzongedroogde tomaten • 1 el oude kaasschilfers • 1 el bieslook • Peper en zout • 1 el olijfolie Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de zoete aardappel in schijven. Leg ze op een ovenschaal en bestrijk met de olijfolie. Kruid met peper en zout. Zet in de oven gedurende ongeveer 15-20 minuten. Neem een kom en plet de avocado hierin. Voeg het sap toe van 1/2 limoen en kruid met het paprikapoeder en peper en zout. Versnipper de bieslook en voeg toe. Snijd de halfzongedroogde tomaten in 2 stukken en versnipper de bieslook. Beleg de zoete aardappeltoastjes met het avocadomengsel. Beleg daarna met de tomaten en de oude kaas. Smakelijk!
Show More
Share by: