DESSERT

Dessert

door Lien 15 jun., 2022
Watermeloensorbet met munt en citroen. Dit is een heerlijk fris ijsje, perfect op een zonnige en warme dag! Ingrediënten voor ong 0,5L sorbet: • 300g watermeloen • 100g water • 75g suiker • 1 citroen • 5 blaadjes munt Doe het water en de suiker in een kookpot en breng aan de kook. Zorg dat alle suiker mooi gesmolten is en je een lichte siroop krijgt. Laat afkoelen. Pers de rest van het citroensap en voeg toe. Mix de watermeloen en voeg bij het mengsel. Draai in de ijsmachine tot sorbet. Je kan het ijsje afwerken met verse stukjes watermeloen en wat blaadjes munt. Smakelijk!
door Lien 25 apr., 2022
Brownie taart met pindakaas karamel en banaan! De brownie maakt de taart lekker zoet terwijl de pindakaas karamel zorgt voor een licht zoute toets! En banaan en karamel, dit is een hemelse combinatie! Ingrediënten voor 1 taart (diameter 18cm): Voor de brownie bodem: • 120g pure chocolade • 90g boter • 2 eieren • 220 suiker • 90g bloem Voor de pindakaas karamel: • 1 volle el pindakaas • 250ml gecondenseerde melk • 1 el kokosolie • 1 el lichtbruine suiker • snufje zout • 1 banaan • 1 reep pure chocolade voor de afwerking • wat pindanoten voor de afwerking Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een ronde bakvorm en leg hierin wat bakpapier. Smelt de chocolade samen met de boter in de microgolf of au-bain marie (in een kommetje boven een kookpot met kokend of warm water). Voeg hierbij de suiker, de losgeklopte eieren en bloem toe. Meng goed en giet in de bakvorm. Zet in de oven gedurende ongeveer 30 minuten. Laat afkoelen. Maak nu de karamel: Neem een kookpot en doe hierin 1 volle el kokosolie en de lichtbruine suiker. Zet op middelhoog vuur en laat smelten. Voeg daarna de gecondenseerde melk toe. Blijf nu goed roeren met een garde tot het mengsel wat lichtbruin en steviger wordt (moet wel nog wat liquide zijn want er wordt nog pindakaas aan toegevoegd). Voeg nu de pindakaas toe en meng opnieuw goed. Wanneer het mengsel een pudding achtige structuur heeft, mag je dit van het vuur zetten. Voeg nog een snufje zout toe, dit zal de karamel een extra lekkere smaak geven. Duw zachtjes op de brownietaart zodat het middenste wat zakt en hierop de karamel kan gegoten worden zonder dat deze uitloopt langs de zijkanten. Snijd de banaan in schijfjes en leg de schijfjes op de karamel. Hak wat pure chocolade in stukjes en garneer er de taart mee, samen met enkele pindanoten. Laat eventjes afkoelen (mag nog een beetje lauw zijn). Smakelijk!
door Lien 13 mrt., 2022
Ananas-granola upside down cake! Dit is een heerlijke, luchtige en zoete cake. Deze cake is vrij eenvoudig en ziet er ook mooi uit. Ingrediënten voor 1 cake (ronde bakvorm, diameter 18cm): • 40g boter • 60g lichtbruine suiker • 3 ananasringen, uitgelekt • 2 volle el havermout • enkele pecannoten en enkele amandelen • 170g patisseriebloem • 80g kristalsuiker • 1 zakje bakpoeder (16g) • 1/4 tl zout • 1/4 tl gemberpoeder • 100ml volle melk • 1 ei • half zakje vanillesuiker (4g) • 40g boter, gesmolten Verwarm de oven voor 180°C. Neem een mengkom en doe hierin de bloem, de kristalsuiker, het bakpoeder, het zout, de vanillesuiker en de gemberpoeder. Voeg daarna de volle melk toe en meng al eens goed. Voeg daarna het ei toe en meng opnieuw tot een homogeen mengsel. Voeg tenslotte de 40g gesmolten boter toe. Meng nog eens kort tot alles goed gemengd is en laat even staan. Maak nu de karamel: doe de bruine suiker samen met de andere 40g boter in een pan en laat smelten. Zet van het vuur van zodra het mengsel wat borrelt. Voeg nu de havermout en de noten toe. Neem de ronde bakvorm en bedek de randen en bodem met bakpapier. Giet hierin nu de karamel met het havermout en de noten. Leg hierin de ananasringen en duw goed aan zodat ze mooi tegen de bodem aan liggen. Schep er nu het deeg over. Zet in de oven gedurende ongeveer 40-45 minuten (tot het deeg gaar is, controleer dit met een stokje). Laat de cake even afkoelen (10 minuten). Haal dan de cake uit de bakvorm en draai hem voorzichtig om, zodat de ananas aan de bovenkant komt te liggen. Eet de cake lauw op, eventueel met een bolletje vanille ijs. Smakelijk!
door Lien 23 jan., 2022
Tiramisu met speculoos, advokaat en groene appel! Dit dessertje is zo eenvoudig en heeft zoveel smaak! Een dessert met wat kleur is altijd een winner! Ingrediënten voor 6-8 glaasjes: • 200ml slagroom • 250g m ascarpone • 1 voll e el poedersuiker • 4 volle el advokaat • 10 spe culooskoeken • 2 zure appel s (granny smith) • 2 el dronkerbruine suiker • klontje boter Was de appel en snijd in schijfjes. Neem een pan en doe hierin het klontje boter samen met de donkerbruine suiker. Laat even smelten en leg hierin dan de appelschijfjes. Laat even stoven zodat ze een beetje zacht worden, maar toch nog licht knapperig blijven. Neem een mengkom en giet hierin de slagroom. Klop half op (crème-achtige structuur) en voeg daarna de mascarpone en de poedersuiker toe en meng goed. Schep wat van het mengsel in de glaasjes. Leg hierop wat advokaat. Verbrokkel er wat speculooskoeken over en wat gekaramelliseerde appel. Schep dan opnieuw wat van het mengsel en wat advokaat erop. Werk af met enkele stukjes appel in julienne gesneden en nog wat gruis van speculooskoekjes. Smakelijk!
door Lien 10 jan., 2022
Vanille pudding - framboos buns! Deze buns bevatten een rijkelijk laagje vanille pudding, bestrooid met stukjes speculoos en afgewerkt met frambozen. Dit is lekker als ontbijt, maar evengoed als dessert! Ingrediënten voor 12 buns (ovenschaal 22x33 cm): Voor het deeg: • 80g ongezouten boter • 200ml halfvolle melk • 1/2kl zout • 1 ei • 500 patisseriebloem • 80g kristalsuiker • 11g instant gist (1 zakje) Voor de pudding: • 400ml halfvolle melk • half zakje instant puddingpoeder (25g) • 30g kristalsuiker • 5-6 speculooskoeken • 15-16 frambozen • 1 eidooier Maak eerst het deeg. Dit heeft nog wat rijstijd nodig. Neem een kookpot en giet hierin de melk, samen met het zout en de boter. Laat zachtjes smelten en laat daarna wat afkoelen. Neem een mengkom en doe hierin de bloem, de suiker en de gist. Voeg het boter-melk mengsel toe terwijl je laat kneden in de keukenrobot (of kneed dit zelf als je geen keukenrobot hebt). Voeg tenslotte het ei toe en kneed verder. Kneed voor minstens 10 minuten zodat je een elastisch deeg bekomt. Leg nu een vochtige doek over de kom en laat ongeveer 1uur rijzen in huis op kamertemperatuur, of naast de verwarming. Maak nu de pudding: Breng de 400ml melk met de 30g kristalsuiker aan de kook. Neem een klein scheutje koude melk en los hier eerst de puddingpoeder in op. Zet de pot met de kokende melk van het vuur en voeg beetje per beetje het opgeloste puddingpoeder toe. Roer goed en zet even terug op het vuur tot het kookt. Zet dan meteen van het vuur en laat afkoelen, met een plastic folie aan de bovenzijde zodat er zich geen velletje vormt. Rol het deeg uit tot een rechthoek (dikte ong 0,5 cm). Bestrijk het deeg met de pudding. Verbrokkel de speculooskoeken over de pudding. Snijd de frambozen in twee en verdeel ze ook over het deeg. Rol het deeg nu in zijn geheel op tot een rol. Snijd nu voorzichtig in 12 gelijke stukken. Leg wat bakpapier in de ovenschaal en leg hierop de buns allemaal mooi naast elkaar. Laat nog een halfuurtje rijzen. Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk de buns nu met eidooier en zet in de oven gedurende ongeveer 30 minuten. Smakelijk!
door Lien 31 dec., 2021
Ferrero Rocher meringue taart! Deze taart bestaat uit een pure meringue, een meringue met hazelnootpoeder en lekkere praliné crème! Een perfect dessertje om een menu mee af te sluiten! Ingrediënten voor 2 taartjes: • 2 eiwitten • 32g bloemsuiker • 32g kristalsuiker • 50g hazelnootpoeder • 100g hazelnoten • 100g suiker • 25ml water • 100ml room • 50g pure chocolade • enkele Ferrero Rochers voor de afwerking Begin eerst met de praliné: Neem een kookpot en giet hierin het water en de suiker. Laat smelten en wacht tot het mengsel goudbruin wordt (karamel). Zeker niet roeren! Wanneer het goudbruin is, mag je de hazelnoten toevoegen en dan mag je wel wat roeren. Stort het hazelnootmengsel uit in een schotel bedekt met wat bakpapier. Laat afkoelen. Snijd de harde hazelnootmassa in grove stukken en doe in een cutter. Laat de cutter draaien voor een redelijke tijd tot je begint te zien dat de olie vrijkomt uit de hazelnoten. Laat draaien tot je een soort pasta bekomt. Dan is de praliné klaar. Neem de mengkom van de keukenrobot (of een losse kom met elektrische garde), en voeg hierin de eiwitten toe. Begin op te kloppen en voeg de bloemsuiker toe. Blijf kloppen en voeg in 3 keer de 32g kristalsuiker toe. Klop tot je een schuimige, blinkende massa bekomt. Neem nu de helft van dit mengsel en doe dit in een spuitzak. Neem een ovenplaat en bedek met bakpapier. Spuit nu bodempjes van de meringue. Voeg de hazelnootpoeder aan de andere helft van het mengsel. Doe ook dit in een spuitzak en spuit opnieuw bodempjes op de ovenplaat. Verwarm de oven voor op 100°C. Zet de meringue in de oven voor minimum 2,5u (tot de meringue volledig droog is). Laat afkoelen. Neem een mengkom en klopt hierin de room op. Voeg nu hazelnootpasta toe naar smaak (lepel per lepel). Hak de pure chocolade grof en voeg toe aan de hazelnootroom. Dit zal de vulling van het taartje zijn. Stel nu de taart samen: leg een bodem hazelnootmeringue op het bord. Spuit de hazelnootroom op het bodempje. Leg er nu een pure meringue op, en spuit opnieuw wat hazelnootroom op de meringue. Werk de taart af met stukjes Ferrero Rocher en leg er ook nog eentje op de bovenzijde van het taartje. Smakelijk!
door Lien 20 dec., 2021
Pompoencake met kokos crème en crumble van gember, kokos en walnoot! Dit is een luchtige pompoencake, dat samen met de kokos crème en de crumble net iets feestelijker wordt. Ingrediënten voor 1 standaard cakevorm: • 100g bloem • 100g kristalsuiker • 2 eieren • 110g pompoen • 1 tl speculooskruiden • 1/2 tl gemberpoeder • 1 zakje vanillesuiker • 1 tl natriumbicarbonaat • 200g roomkaas • 150 kokosroom • 3 el kristalsuiker • 50g kokosrasp • 1 el walnoten • blokje gember (1cm) • 2 el vloeibare honing Verwarm de oven voor op 170°C. Snijd de pompoen in stukjes en stoom gaar of gaar in de microgolfoven. Weeg dan 110g gare pompoen af en pureer. Neem een mengkom en doe hierin de eieren, de vanillesuiker en de 100g kristalsuiker. Klop goed op tot je een schuimige massa bekomt. Voeg daarna voorzichtig de bloem, de speculooskruiden, de gemberpoeder en de natriumbicarbonaat toe. Meng voorzichtig zodat het luchtig blijft. Voeg daarna de pompoenpuree ook voorzichtig toe. Meng tot een homogeen mengsel en giet in de bakvorm. Zet in de oven gedurende ongeveer 1u10min (deze cake is vrij vochtig dus er is een redelijk lange baktijd nodig). Laat daarna afkoelen. Verwarm de oven voor op 180°C. Hak de walnoten en snijd de gember in fijne sliertjes. Neem een klein ovenschaaltje en doe hierin de kokosrasp, de gehakte walnoten, de gember en de vloeibare honing. Meng wat door elkaar en zet in de oven voor ongeveer 10-15min op 180°C (tot goudbruin). Doe de roomkaas, kokosroom en de 3el kristalsuiker in een mengkom en klop luchtig. Bestrijk hier de afgekoelde cake mee en hou wat over om naast de cake te leggen op een bord. Werk de cake af met wat kokosrasp en crumble. De crumble kan je ook gebruiken als krokantje op het bord. Smakelijk!
door Lien 30 nov., 2021
No bake caramelcake met hazelnootbodem, pindakaas karamel en chocolade. Dit is een lekker zoet taartje, dat niet in de oven hoeft! Karamel en pinda zijn een heerlijke combinatie, en samen met de fondant chocolade is dit het perfecte dessertje. Ingrediënten voor 2 taartjes (afmeting ong 10cm diameter per taartje): Voor de bodem: • 100g hazelnootpoeder (fijngemalen hazelnoten) • 2 el ahornsiroop • 2 el gesmolten kokosolie (opgewarmd in een pannetje) Voor de pindakaas karamel: • 2 el pindanoten • 1 volle el pindakaas • 250ml gecondenseerde melk • 1 el kokosolie • 1 el lichtbruine suiker • 50g fondant chocolade • 2 vormpjes van ong eveer 10cm d iameter Begin met de bodem: neem een mengkom en doe hierin de hazelnootpoeder, de ahornsiroop en de gesmolten kokosolie. Meng goed en verdeel over de 2 vormpjes. Druk goed aan zodat dit een stevige bodem is. Zet even in de diepvries tijdens het maken van de pindakaas karamel. Neem een kookpot en doe hierin 1 volle el kokosolie en de lichtbruine suiker. Zet op middelhoog vuur en laat smelten. Voeg daarna de gecondenseerde melk toe. Blijf nu goed roeren met een garde tot het mengsel wat lichtbruin en steviger wordt (moet wel nog wat liquide zijn want er wordt nog pindakaas aan toegevoegd). Voeg nu de pindakaas toe en meng opnieuw goed. Wanneer het mengsel een pudding achtige structuur heeft, mag je dit van het vuur zetten. Hak de pindanoten grof en meng onder de karamel. Haal de vormpjes uit de diepvries en verdeel de karamel over de vormpjes. Hak nu de chocolade fijn en verdeel meteen over de hete karamel. De chocolade zal meteen smelten. Strijk de chocolade nu glad tot er een fijn laagje over het taartje ligt. Versier het taartje met nog wat grofgehakte pindanoten. Zet nog even in de diepvries vooraleer te serveren. Op deze manier zullen de taartjes makkelijker uit de vormpjes komen. Laat even staan op de borden zodat ze wat meer op kamertemperatuur komen en serveer. Smakelijk!
door Lien 22 nov., 2021
No bake cheesecake met mandarijn en een bodem van speculoos en walnoot. Dit is een heerlijke cheesecake, ideaal voor de herfst met de walnoot en mandarijn. Deze cheesecake hoeft niet in de oven, dus dit maakt het extra makkelijk. Ingrediënten voor 1 taart (bakvorm 19cm): • 250g speculaas koeken • 90g boter • 100g walnoten • 500g platte kaas (verse kaas) • 2 mandarijnen • 1 zakje vanillesuiker • sap van 1/2 limoen • 2 blaadjes gelatine (3 à 4g) Neem een proper plastic zakje en doe hierin de speculaas koeken. Neem een deegrol en klop hiermee op het de speculaas terwijl je het zakje mooi gesloten houdt. Op deze manier zijn de speculaaskoeken wat verbrijzeld maar zit er toch nog hier en daar een groter brokje in. Doe hetzelfde met de walnoten. Smelt de boter in de microgolfoven. Neem een mengkom en doe hierin de speculaas, de walnoten en de boter. Beboter en bebloem de bakvorm en maak een bodem van het speculaas-walnoot mengsel. Druk goed aan zodat het een stevige bodem is. Week de gelatine blaadjes in wat koud water. Doe de platte kaas in een kom. Mix 1 mandarijn tot sap en pulp en voeg toe. Voeg het sap van 1/2 limoen toe, samen met het zakje vanillesuiker en meng opnieuw goed. Neem een kookpot en giet hierin een klein beetje water. Breng aan de kook. Zet van het vuur en voeg hieraan de geweekte gelatineblaadjes toe. Van zodra ze gesmolten zijn, voeg ze toe aan het mengsel. Giet nu het mandarijn-platte kaas mengsel in de bakvorm. Zet in de koelkast om op te stijven (minimum 4u). Werk af met stukjes mandarijn en eventueel wat stukjes munt voor de kleur. Smakelijk!
Show More
Share by: