Gehaktschotel met groene kool (savooikool) en macaroni, pure comfortfood! Maak deze schotel de dag voordien en de smaken zullen nog zoveel lekkerder zijn.
Ingrediënten voor 1 ovenschotel (afmeting ovenschotel: 16cm x 21cm, 3-4 personen):
• 200g macaroni
• 500g gehakt
• 1/2 groene kool (savooikool)
• 350ml halfvolle melk
• 20g bloem
• 15g boter
• 75g geraspte kaas
• nootmuskaat
• Peper en zout
Snijd de halve groene kool in fijne stukjes en laat koken in een pot met licht gezouten water. Wanneer de kool zacht is, giet af en laat uitlekken. Wanneer de kool is afgekoeld, knijp het resterende vocht uit de kool. Neem een pan met wat olie en stoof de kool lichtjes aan. Kruid met peper en zout.
Bak het gehakt in een pan en leg in de ovenschotel. Dit is de onderste laag van de schotel.
Kook de macaroni in een pot met licht gezouten water. Giet af wanneer de pasta bijtgaar is.
Maak dan de bechamelsaus: Laat 15g boter smelten in een pot. Wanneer deze volledig gesmolten is, voeg de de bloem toe en roer goed met een garde. Zet het vuur niet te hoog zodat het mengsel niet aanbrandt. Wanneer je ziet dat het mengsel wat begint te drogen (krijgt een droog uitzicht), voeg je de melk toe. Voeg eerst een beetje melk toe en roer goed. Wanneer het bloem-boter mengsel volledig is opgelost in de melk, voeg je de rest van de melk toe. Roer goed. Als je ziet dat de saus lichtjes begint te koken, heb je de finale dikte en mag de saus van het vuur.
Meng de macaroni met de saus.
Leg de groene kool op het gehakt in de ovenschotel en druk een beetje aan. Leg daarop de macaroni in bechamelsaus. Leg tenslotte een mooie laag geraspte kaas op de macaroni.
Zet in de oven op 180°C (grillstand) tot de kaas lichtjes bruin en krokant is.
Eet je de schotel de volgende dag? Zet de schotel de volgende dag in de oven op 180°C (niet op grillstand) gedurende ongeveer 20-25 minuten. Zet de oven eventueel de laatste 5-10 minuten nog even op grillstand.
Smakelijk!