Een klassieker vandaag! Zalm met bearnaise saus en broccolipuree torentjes! Dit is een perfect gerecht voor de feestdagen. De broccolipuree is eens iets anders dan de typische pommes duchesse.
Ingrediënten voor 2 personen:
• 2 zalmmoten
• 200g aardappelen
• 200g broccoliroosjes
• 3 eidooiers
• 1 klontje boter
• 1 plantje dragon
• 1 plantje krulpeterselie
• 1 sjalot
• 4 el dragonazijn (of gewone azijn kan ook als je dit niet in huis hebt)
• 3 el Noilly Prat (of een andere droge Vermout)
• 100g boter
• nootmuskaat
• Peper en zout
Begin eerst met het bereiden van de gastrique voor de bearnaise saus: Hak de blaadjes dragon en krulpeterselie fijn. Dit mogen zeker 3 volle el dragon en 3 volle el peterselie zijn. Snijd de sjalot in fijne stukjes en doe in een pot. Voeg de dragonazijn, de Noilly Prat, 2 el gesneden dragon en 2 el peterselie toe. Laat inkoken tot er ongeveer 1/3 van de vloeistof over is. Zeef het mengsel. Dit is de gastrique. Laat afkoelen.
Maak nu de broccolipuree torentjes: Kook de broccoliroosjes en de aardappelen in een beetje gezouten water tot ze gaar zijn. Giet af en plet het geheel met een pureestamper. Voeg 1 eidooier toe en een klontje boter. Kruid af met nootmuskaat, peper en zout. Giet het mengsel in een spuitzak en maak er toefjes / torentjes van. Wacht nog even om in de oven te zetten aangezien dit slechts 10 minuten nodig heeft.
Neem een andere pot en smelt de boter zachtjes op het vuur. Je zal zien dat de boter een witte neerslag krijgt. Verwijder dit met een lepel. Nu heb je geklaarde boter. Je kan dit ook in een potje doen in de microgolfoven, maar houd dit dan goed in de gaten zodat de boter niet te warm wordt. Ook hier kan je dan de witte neerslag met een lepel verwijderen.
Verwarm de oven voor op 180°C. Zet de torentjes in de oven gedurende ongeveer 10 minuten. Neem een pan en bak de zalmmoten. Bak eerst beide zijden aan en zet dan op een laag vuur.
Werk de bearnaise saus af: Neem nu een pot en zet deze op een laag vuur. Meng 2 eidooiers met de gastrique op een laag vuurtje tot je een bleke crème bekomt. Roer goed met een garde (probeer telkens een 8 te roeren in het mengsel) en zorg dat het mengsel niet kookt maar wel goed opwarmt (zet soms eens van het vuur en dan weer op het vuur tijdens het roeren). Voeg dan beetje per beetje de geklaarde boter toe terwijl je goed blijft roeren. Zorg opnieuw dat het mengsel niet te warm wordt en zet af en toe van het vuur en terug op het vuur terwijl je blijft roeren. Wanneer je een luchtig gele massa krijgt en alle boter is toegevoegd, is je bearnaise saus bijna klaar. Voeg nu nog de resterende el verse fijngehakte dragon en peterselie toe.
Werk het bord nu af: Leg een stuk zalm op het bord. Voeg de bearnaise saus toe en leg de broccolitorentjes ernaast.
Smakelijk!