Taartje met chocoladecake, eiwitmousse en een krokant laagje chocolade met hazelnoten. Dit is een superlekker dessertje! Er is wel wat werk aan aangezien je met verschillende laagjes zit, maar het resultaat is super!
Ingrediënten voor 4 taartjes:
Voor de krokante bodem:
• 60g bloem
• 25g bloemsuiker
• 10g amandelmeel
• 35g koude boter
• 20g ei
Voor de chocolade cake:
• 40 fondant chocolade
• 20g boter
• 2 el kristalsuiker
• 2 el bloem
• 1 ei
Voor het eiwitschuim:
• 2 eiwitten
• 3 el bloemsuiker
• 1 el maïzena
Voor de afwerking:
• 100g fondant chocolade
• 1 handje witte amandelen
Voor de krokante bodem:
Heb je een keukenrobot? Gebruik dan de K klopper om deze bodem te maken.
Neem een mengkom en doe hierin de bloem, de bloemsuiker en het amandelmeel. Voeg de koude boter in blokjes toe.
Meng tot een geheel met de keukenrobot tot je een kruimelige structuur bekomt of meng met je handen. Voeg daarna 20g losgeklopt ei toe. Zet het deeg daarna ongeveer 1u in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 165°C. Haal het deeg uit de koelkast en maak hier bodempjes van. Het makkelijkste is om hiervoor taart schaaltjes of metalen cirkels voor te gebruiken. Ik maak gebruik van metalen cirkels, zodat je cirkelvormige bodempjes met rechte zijden bekomt. Prik met een vork in de bodempjes zodat ze niet teveel rijzen. Zet in de oven gedurende ongeveer 20-25 minuten. Laat daarna afkoelen.
Voor de chocolade cake: Meng alle ingrediënten in een kom en zet in de microgolf gedurende ongeveer 1 minuut op 1000W (tot de cake gaar is). Snijd hieruit bodempjes die in de taartjes passen. Leg ze in de taartjes.
Maak nu de eiwitschuimpjes:
Start met de eiwitten op te kloppen en voeg dan beetje per beetje de bloemsuiker toe. Voeg daarna de maïzena toe en blijf opkloppen tot je een mooi stevig schuim bekomt (dat een beetje blinkt). Doe in een spuitzak zodat dit beter werkbaar is voor de volgende stap. De schuimpjes worden nu gaar door ze te stomen. Dit kan op verschillende manieren:
Neem een pot met water, zet op het vuur en zet hierop een stoommandje. Leg wat bakpapier op het stoommandje. Wacht tot het water kookt en spuit nu enkele toefjes op het bakpapier en doe het deksel meteen op de pot. Zorg dat de toefjes ongeveer dezelfde grootte hebben als het taartje, zodat ze hier mooi op zullen passen. In ongeveer 2 minuten zal het schuimpje klaar zijn.
Heb je een stoomoven? Dan kan je de schuimpjes ook in de stoomoven laten garen.
Leg de eiwitschuimpjes op de chocolade cake.
Smelt nu de chocolade au bain-marie. Giet de gesmolten chocolade over de taartjes.
Snijd de amandelen in fijne stukjes en bestrooi er de taartjes mee.
Laat de taartjes afkoelen tot de chocolade terug hard is.
Smakelijk!