Shortbread met karamel, witte chocolade en rice pops of rice krispies! Dit is een variant op de klassieke shortbread met karamel en melkchocolade. Deze versie is extra krokant met de rice pops die in de gesmolten chocolade zitten. Zo lekker!
Ingrediënten voor 9 vierkante koekjes (zijde van de vierkante bakvorm: ongeveer 18cm) :
Voor de koekjesbodem:
• 25g geroosterde amandelen
• 100g boter (op kamertemperatuur)
• 50g suiker
• 150g bloem
• snufje zout
Voor de karamel:
• 1 blik geëvaporeerde melk (385ml)
• 1 zakje vanillesuiker
• 60g boter
• 4 el lichtbruine suiker
• snuf zout
Voor de chocolade:
• 150g witte chocolade
• 6 volle el rice pops
Koekjesbodem:
Zet de oven op 175°C. Meng de boter met de suiker en zorg dat dit een mooi homogeen mengsel wordt. Voeg daarna de bloem toe. Kneed het deeg tot alles gemengd is.
Snijd de amandelen in grove stukken en voeg bij het deeg, samen met een snuf zout.
Doe bakpapier in de bakvorm. Doe het deeg in de bakvorm en druk goed aan.
Zet voor ongeveer 1u in de koelkast, zodat het deeg wat harder wordt.
Zet daarna in de oven op 175°C gedurende 20-25 minuten ( tot het lichtjes bruin is).
Laat daarna volledig afkoelen en houd in de bakvorm.
Karamel: Doe de boter, de lichtbruine suiker en de vanillesuiker in een pot en zet op het vuur. Wacht tot alles gesmolten is en voeg dan de geëvaporeerde melk toe. Je zal zien dat dit mengsel nog heel vloeibaar is. Dit mengsel mag op een gematigd hoog vuur staan en roer regelmatig met een garde.
Tip: houd de garde in het mengsel, dan zal je mengsel niet overkoken (mengsel is heel warm!).
Het maken van karamel met geëvaporeerde melk vraagt wat geduld. Het mengsel zal steeds wat dikker en dikker aanvoelen.
Controleer geregeld met een lepel of het mengsel al wat dikker wordt. Zet de lepel even in de karamel en kijk of de karamel nog van de lepel druppelt. Is dit nog het geval, dan is de karamel nog niet klaar.
Wanneer de karamel volledig op de lepel blijft plakken zonder druppelen, is de karamel klaar.
Giet dan de karamel over de koekjes in de bakvorm. Doe een snufje zout over de karamel, dit zal een extra lekker smaakje geven.
Chocolade: smelt de witte chocolade au bain marie (kookpot met kokend water, met daarop je potje met chocolade).
Strooi de rice pops over de karamel en giet dan de witte chocolade erover.
Laat alles afkoelen. Wanneer je ziet dat de chocolade hard begint te worden, snijd al in vierkante koekjes.
Gebruik hiervoor een scherp mes. Als je langer wacht tot de chocolade volledig hard is, wordt het moeilijk om dit mooi te snijden.
Smakelijk!