Eén van mijn favoriete desserts vandaag! Shortbread met karamel en chocolade. Voor deze bereiding heb je een beetje geduld nodig, maar het is nog zoveel lekkerder als je dit zelf hebt klaargemaakt! Ik gebruik in dit recept geëvaporeerde melk in plaats van gecondenseerde melk. Ik vind dit makkelijker om het suikergehalte zelf te bepalen en ik vind de consistentie beter.
Ingrediënten voor 9 vierkante koekjes (zijde van de vierkante bakvorm: ongeveer 18cm) :
Voor de koekjesbodem:
• 25g geroosterde amandelen
• 100g boter (op kamertemperatuur)
• 50g suiker
• 150g bloem
• snufje zout
Voor de karamel:
• 1 blik geëvaporeerde melk (385ml)
• 1 zakje vanillesuiker
• 60g boter
• 4 el lichtbruine suiker
• snuf zout
Voor de chocolade:
• 75g fondant chocolade
• 75g melkchocolade
Koekjesbodem:
Zet de oven op 175°C. Meng de boter met de suiker en zorg dat dit een mooi homogeen mengsel wordt. Voeg daarna de bloem toe. Kneed het deeg tot alles gemengd is.
Snijd de amandelen in grove stukken en voeg bij het deeg, samen met een snuf zout.
Doe bakpapier in de bakvorm. Doe het deeg in de bakvorm en druk goed aan.
Zet voor ongeveer 1u in de koelkast, zodat het deeg wat harder wordt.
Zet daarna in de oven op 175°C gedurende 20-25 minuten ( tot het lichtjes bruin is).
Laat daarna volledig afkoelen en houd in de bakvorm.
Karamel: Doe de boter, de lichtbruine suiker en de vanillesuiker in een pot en zet op het vuur. Wacht tot alles gesmolten is en voeg dan de geëvaporeerde melk toe. Je zal zien dat dit mengsel nog heel vloeibaar is. Dit mengsel mag op een gematigd hoog vuur staan en roer regelmatig met een garde.
Tip: houd de garde in het mengsel, dan zal je mengsel niet overkoken (mengsel is heel warm!).
Het maken van karamel met geëvaporeerde melk vraagt wat geduld. Het mengsel zal steeds wat dikker en dikker aanvoelen.
Controleer geregeld met een lepel of het mengsel al wat dikker wordt. Zet de lepel even in de karamel en kijk of de karamel nog van de lepel druppelt. Is dit nog het geval, dan is de karamel nog niet klaar.
Wanneer de karamel volledig op de lepel blijft plakken zonder druppelen, is de karamel klaar.
Giet dan de karamel over de koekjes in de bakvorm. Doe een snufje zout over de karamel, dit zal een extra lekker smaakje geven.
De karamel hoeft niet volledig afgekoeld zijn vooraleer je de volgende stap begint, je zal zien dat dit vlug een stevige massa wordt.
Chocolade: smelt de fondant chocolade en melkchocolade au bain marie (kookpot met kokend water, met daarop je potje met chocolade). Wanneer de chocolade volledig gesmolten is, giet je dit voorzichtig over de karamel.
Laat alles afkoelen. Wanneer je ziet dat de chocolade hard begint te worden, snijd al in vierkante koekjes.
Gebruik hiervoor een scherp mes. Als je langer wacht tot de chocolade volledig hard is, wordt het moeilijk om dit mooi te snijden.