Pierogi met speculoos-peperkoekvulling en honing! Dit is een Pools dessertje. Er is wat werk aan het deeg, maar dit is zo lekker en knapperig dat het dit zeker waard is! Je kan pierogi ook met eender welke vulling klaarmaken.
Ingrediënten voor ongeveer 20 stuks:
• 350g zelfrijzende bloem
• 1 ei
• 1 el kristalsuiker
• 125ml lauw water
• 1 el plantaardige olie
• 100g peperkoek
• 50g speculooskoeken
• 1 dl amandelmelk
• 2-3 volle el vloeibare honing
• 1 handje pistachenoten
• beetje chocolade om erover te strooien
Voor het deeg: Neem een mengkom en doe hierin de bloem, het ei, de kristalsuiker, het water en de plantaardige olie. Meng goed. Kneed het deeg gedurende 5 minuten of tot het deeg niet meer plakkerig is. Dit kan ook met de keukenrobot. Plaats het deeg terug in de mengkom en bedek met een vochtige doek. Laat 30 minuten rusten.
Voor de vulling: Mix de speculoos, de peperkoek met een staafmixer. Voeg amandelmelk toe tot je een smeuïge massa bekomt.
Haal het deeg uit de kom en leg op een bebloemd oppervlak. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3mm. Maak cirkels uit het deeg van ongeveer 8cm. Leg nu wat vulling in het midden van de cirkels en vouw toe. Zorg dat de randen goed dichtgedrukt zijn, zodat de vulling er zeker niet uit loopt.
Zet een pot met water op het vuur. Wacht tot het water kookt. Kook de pierogi enkele minuten. Ze zullen eerst zinken en zijn klaar wanneer ze stijgen naar het oppervlak. Laat ze even afkoelen.
Neem een pan en doe hierin een beetje boter. Bak de pierogi kort in de boter tot ze een lichtbruin korstje krijgen aan beide zijden.
Leg ze op een bord en besprenkel met wat honing, gehakte pistachenoten en wat stukjes chocolade.
Smakelijk!