Dessertglaasje met koekjesbodem, banaan, karamel en chocolade ganache, afgewerkt met wat hazelnootpoeder. Dit dessert is 1 van mijn favorieten! Je kan dit perfect op voorhand klaarmaken en het ziet er ook nog eens mooi uit.
Ingrediënten voor 2 glaasjes:
• 8 mariakoeken (of gelijkaardige koeken)
• 1 el hazelnootpoeder (optioneel)
• 1 banaan
Voor de karamel:
• 1/2 blik geëvaporeerde melk (200ml)
• 1 zakje vanillesuiker
• 30g boter
• 2 el lichtbruine suiker
• snuf zout
Voor de ganache:
• 50ml room
• 1 kl honing
• 10g kristalsuiker
• 40g fondant chocolade
• 10g boter
Doe de koekjes in een zakje. Neem de deegrol en klop deze koekjes tot kruimels. Meng met 1 el hazelnootpoeder en verdeel over de 2 glaasjes. Druk goed aan.
Snijd de banaan in schijfjes. Neem de helft en verdeel deze over de 2 glaasjes. Houd de andere helft nog even opzij.
Voor de karamel: Doe de boter, de lichtbruine suiker en de vanillesuiker in een pot en zet op het vuur. Wacht tot alles gesmolten is en voeg dan de geëvaporeerde melk toe. Je zal zien dat dit mengsel nog heel vloeibaar is. Dit mengsel mag op een gematigd hoog vuur staan en roer regelmatig met een garde.
Tip: houd de garde in het mengsel, dan zal je mengsel niet overkoken (mengsel is heel warm!).
Het maken van karamel met geëvaporeerde melk vraagt wat geduld. Het mengsel zal steeds wat dikker en dikker aanvoelen.
Controleer geregeld met een lepel of het mengsel al wat dikker wordt. Zet de lepel even in de karamel en kijk of de karamel mooi van de lepel druppelt. Vanaf dan is de karamel klaar, want we willen ze nog wat vloeibaar houden (niet te dik).
Giet dan de karamel in de 2 glaasjes. Doe een snufje zout over de karamel, dit zal een extra lekker smaakje geven. Laat afkoelen.
Leg nu de schijfjes van de andere helft van de banaan over de karamel.
Voor de ganache: Neem een mengkom en doe hierin de chocolade. Zet een pot op het vuur en giet hierin de room. Voeg de honing en de kristalsuiker toe en zet op hoog vuur. Wanneer het room mengsel aan het koken is, giet je dit mengsel in de mengkom bij de chocolade. Roer goed zodat de chocolade goed smelt. Voeg daarna de boter toe en roer tot je een homogeen mengsel bekomt. Verdeel dit nu over de glaasjes als bovenste laag van het dessert. Laat afkoelen.
Werk de glaasjes af met een beetje hazelnootpoeder en serveer. Smakelijk!