Chocoladebiscuit taartje met een karamel-pinda laag en ganache. Dit is een heel feestelijk dessert! Het is er eentje voor de chocolade liefhebbers.
Ingrediënten voor 1 bakvorm (ongeveer 4 stukken taart, afmeting van de bakvorm is 18cm x 18cm):
Voor de chocoladebiscuit:
• 3 eieren
• 90g fijne kristalsuiker
• 80g bloem
• 12g cacaopoeder
• 20g maïzena
• half zakje bakpoeder (ongeveer 1 tl)
Voor de karamel + pinda laag:
• 1 blik geëvaporeerde melk (385ml)
• 1 zakje vanillesuiker
• 60g boter
• 4 el lichtbruine suiker
• snuf zout
• 1 handje pure pindanoten (niet gezouten)
Voor de ganache:
• 200ml room
• 2 kl honing
• 50g kristalsuiker
• 125g fondant chocolade
• 30g boter
Maak eerst de chocoladebiscuit. Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een mengkom en doe hierin de 3 eieren en de 90g fijne kristalsuiker. Klop goed op tot er een lichtgele tot witte luchtige massa wordt gevormd. Voeg dan de bloem, het cacaopoeder, de maïzena en het bakpoeder toe. Meng tot je een mooie homogene massa bekomt. Leg wat bakpapier in de bakvorm en stort het deeg hierin uit. Zet in de oven gedurende ongeveer 20 minuten. Laat daarna afkoelen.
Voor de karamel + pinda laag:
Doe de boter, de lichtbruine suiker en de vanillesuiker in een pot en zet op het vuur. Wacht tot alles gesmolten is en voeg dan de geëvaporeerde melk toe. Je zal zien dat dit mengsel nog heel vloeibaar is. Dit mengsel mag op een gematigd hoog vuur staan en roer regelmatig met een garde.
Tip: houd de garde in het mengsel, dan zal je mengsel niet overkoken (mengsel is heel warm!).
Het maken van karamel met geëvaporeerde melk vraagt wat geduld. Het mengsel zal steeds wat dikker en dikker aanvoelen.
Controleer geregeld met een lepel of het mengsel al wat dikker wordt. Zet de lepel even in de karamel en kijk of de karamel nog van de lepel druppelt. Is dit nog het geval, dan is de karamel nog niet klaar.
Wanneer de karamel volledig op de lepel blijft plakken zonder druppelen, is de karamel klaar.
Hak de pinda's in grove stukken en voeg toe aan de karamel.
Haal de chocolade biscuit even uit de bakvorm. Snijd de chocoladebiscuit doormidden, zodat je als het ware 2 gelijke bodems krijgt. Leg de onderste bodem met het bakpapier terug in de bakvorm en giet nu de karamel erover. Bestrooi de karamel met een klein beetje zout. Dit zal een extra lekker smaakje geven. Leg daarna de bovenste helft van de chocoladebiscuit op de karamel. Laat nu enkele uren afkoelen vooraleer je aan de ganache begint.
Wanneer de taart is afgekoeld, snijd in 4 vierkanten. Als de randen van de taart niet zo mooi afgewerkt zijn, kan je deze afsnijden en met de resterende taart de vierkanten snijden.
Voor de ganache: Neem een mengkom en doe hierin de chocolade. Zet een pot op het vuur en giet hierin de room. Voeg de honing en de 50g kristalsuiker toe en zet op hoog vuur. Wanneer het room mengsel aan het koken is, giet je dit mengsel in de mengkom bij de chocolade. Roer goed zodat de chocolade goed smelt. Voeg daarna de boter toe en roer tot je een homogeen mengsel bekomt.
Leg nu de taartjes op een rooster en zet er een bak of schaal onder (om de druipende chocolade in op te vangen). Giet de ganache over de taartjes en zorg dat zowel de bovenkant als de zijkanten bedekt zijn.
Laat de taartjes dan even afkoelen en werk af met wat poedersuiker.
Op de foto heb ik het bord afgewerkt met wat gekarameliseerde pindanoten (doe wat stukjes pindanoten in een pan, voeg suiker toe en een klein beetje boter en laat karamelliseren. Stort uit op wat bakpapier en laat afkoelen. Haal dan je mes even door de pinda's en je bekomt een lekker krokantje op het bord.
Smakelijk!