Carrot swirl cheesecake met amandelbrood - koekjesbodem. Dit is een heerlijke cheesecake! Door de wortelpuree smaakt de roomkaas niet enorm sterk door waardoor dit taartje door velen gesmaakt wordt.
Ingrediënten voor 1 taart (bakvorm 18cm):
Voor de bodem:
• 75g amandelbrood koekjes (type Jules Destrooper)
• 75g Maria koekjes
• 60g boter
Voor de vulling:
• 400g roomkaas
• 2 el slagroom
• 40g fijne kristalsuiker
• 1 ei
• 180g wortelen gemixt
• 30g lichtbruine suiker
• 1/4 tl kaneel
• 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
• extra amandelbrood en een beetje vloeibare honing + 1 wortel om te garneren (optioneel)
Neem een cutter en verbrokkel de Maria koekjes en het amandelbrood grof met de cutter. Smelt de boter in de microgolfoven en voeg toe aan de koekjes. Meng goed.
Neem de bakvorm en leg een beetje bakpapier op de bodem. Stort de koekjes met de boter in de bakvorm en druk heel goed aan. Zet eventjes in de frigo om op te stijven.
Begin nu met de vulling: Snijd 180g wortelen in stukken en stoom ze gaar (of gaar ze in de microgolfoven). Weeg daarna nog even af tot 180g en mix deze wortelen glad. Laat eventjes afkoelen.
Verwarm de oven voor op 170°C. Zet op stoomstand als je dit hebt. Neem een mengkom en doe hierin de roomkaas, de slagroom, de kristalsuiker en de vanillesuiker. Neem een garde en klop dit eventjes op. Voeg daarna het ei toe en meng opnieuw goed. Zet van dit mengsel ongeveer 150g apart.
Meng in het overige mengsel de wortelen, de lichtbruine suiker en de kaneel. Meng goed.
Haal nu de bakvorm uit de frigo en giet hierop het roomkaas-wortelmengsel. Giet tenslotte hierover het 150g roomkaasmengsel zonder wortel. Neem een prikker of fijne vork en maak witte slierten in het mengsel ("swirl").
Als je een stoomoven hebt: zet de cheesecake in de oven gedurende ongeveer 45 minuten.
Als je geen stoomoven hebt: neem een grote kom en doe hierin wat water. Zet de cheesecake hierin en zet samen in de oven gedurende ongeveer 45 minuten.
Haal de cheesecake uit de oven en laat volledig afkoelen.
Voor de afwerking: Haal de cheesecake uit de bakvorm.
Snijd 1 wortel in fijne sliertjes. Gebruik hiervoor een julienne dunschiller als je dit hebt. Dit kan ook met een mes. Zet de oven op 180°C en doe hierin de julienne van wortel gedurende ongeveer 15 minuten. Op die manier zullen ze wat drogen en kan je dit gebruiken als garnituur op de taart.
De zijkanten van de taart kunnen afgewerkt worden met stukjes amandelbrood. Ik gebruik hiervoor een beetje vloeibare honing zodat ze mooi kleven aan de taart.
Smakelijk!