Een hapje om in de feeststemming te komen! Dit is een bladerdeeghapje met mierikswortel, gerookte heilbot en appel, afgewerkt met wat peterselie. Ik leg er altijd nog wat verse heilbot en appel op om het hapje nog wat meer smaak te geven.
Ingrediënten voor 1 bladerdeeg (ongeveer 15 hapjes):
• 1 vel bladerdeeg
• 200g gerookte heilbot (schelletjes)
• 1 appel
• 2 el mierikswortelpasta (fijn geraspte mierikswortel in een potje)
• 1 losgeklopt ei
• enkele blaadjes platte peterselie
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd het bladerdeeg in vierkantjes.
Je kan deze vierkantjes zo laten en beleggen of je kan een vormpje naar keuze maken.
Voor de vormpjes op de foto: Snijd een lijn in elke hoek van het vierkantje, telkens naar het midden toe. Snijd niet volledig door tot het midden, zodat je vierkantje op zijn geheel blijft. Je bekomt nu als het ware 4 lapjes. Plooi het linkse hoekje van elk lapje naar binnen, zodat je een soort stervorm krijgt.
Bestrijk het bladerdeeg met een fijn laagje mierikswortel. Leg daarop een schelletje heilbot. Leg daarop de stukjes appel.
Belangrijk: wil je het stervormpje maken? Bestrijk dan het bladerdeeg met de mierikswortel en leg de heilbot erop vóór het maken van je vormpje. De stukjes appel kunnen dan bovenop het vormpje gelegd worden.
Bestrijk met losgeklopt ei. Neem een ovenschaal met bakpapier en leg de hapjes erop. Zet ongeveer 15 minuten in de oven op 180°C.
Haal de hapjes uit de oven net voor het serveren en beleg met nog wat verse appel, gerookte heilbot en wat platte peterselie.
Smakelijk!